Wat te doen bij een wespensteek?

Deel dit bericht

Je heeft het vast al meegekregen: het is een goed jaar voor wespen. Dat is niet zo erg. Wespen zijn namelijk heel nuttig. Ze jagen op muggen, vliegen en andere vervelende insecten. Maar ze zijn soms ook vervelend, voor sommige mensen zelfs gevaarlijk!

Wat is het eerste dat je moet doen als je wordt gestoken door een wesp?

Meestal blijft bij wespensteken geen angel achter, maar als dat wel gebeurt, wrijf deze er dan uit. Dit kan je voorzichtig doen met een bankpas of iets scherps. Maar het allerbelangrijkste is koelen. Je lichaam reageert op het gif dat de wesp inspuit door een stof aan te maken. Deze stof heet histamine. Histamine helpt het lichaam te reageren op lichaamsvreemde stoffen, maar veroorzaakt ook jeuk en zwelling. Door de plek van de wespensteek te koelen, blijft de histamine op die plek en voorkom je uitbreiding van de jeuk en zwelling. Tegen de zwelling kan je aspirine nemen. Om de jeuk en roodheid tegen te gaan, neem je antihistamine: een anti-allergiemiddel.

Wat moet je vooral niet doen als er een wesp in de buurt zit?

Wegrennen van een wesp heeft geen zin, want die haalt je altijd in. Slaan is ook geen goed idee, want dan voelt de wesp zich bedreigd. Je moet het zo zien: wespen houden van alles waar mensen ook van houden: van suiker, eten en warm weer. Als jij op het terras wat zit te eten en drinken – zeker in het wespenseizoen – dan heb je wespen die daar ook van willen eten en drinken. Dit kan geen kwaad, maar het is wel irritant. Op het moment dat jij gaat slaan, voelt de wesp zich bedreigd en is de kans groot dat ze steekt. Het beste wat je kan doen is blazen of wapperen, maar niet te agressief.

Wat zijn de gevolgen van een wespensteek?

Er is een groot verschil in de manier waarop mensen reageren op een wespensteek. Meestal treedt er een lokale reactie op. Bij een lokale reactie zwelt de plek rond de steek op. Dit kan een heel klein bultje zijn, maar ook een groter gebied zijn. Als na een wespensteek op een vinger, de hele hand opzwelt, heet dit nog steeds een grote lokale reactie. Dit kan soms onrust of angst veroorzaken en kan een paar dagen duren, maar dit is dus geen allergische reactie.

Hoe herken je een allergische reactie?

Als je bijvoorbeeld op je vinger wordt gestoken, maar daarna een dik oog krijgt, dan is er wel sprake van een allergische reactie. Je wordt dus ergens gestoken en op een andere plek van je lichaam treedt een reactie op. In allergische reacties spreken we van 4 gradaties. Graad 1 zijn huidverschijnselen, zoals jeuk, roodheid of bultjes. Graad 2 zijn maag-darmverschijnselen, bijvoorbeeld misselijkheid, braken en diarree. Graad 3 zijn luchtwegverschijnselen, een dikke keel of astmatische neigingen. Graad 4 zijn hartverschijnselen, zoals hartritmestoornissen, pijn op de borst of zelfs een hartaanval. Alleen graad 3 en 4 zijn bedreigend, de andere 2 zijn vervelend. Ongeacht de gradatie, raden we patiënten aan een afspraak te maken bij de dokter.  Zo is het voor de patiënt duidelijk wat hij of zij bij een mogelijke volgende allergische reactie moet doen.

Is er een behandeling voor patiënten met een wespenallergie?

Patiënten die allergisch zijn, kunnen hiervoor behandeld worden. Die behandeling heet desensibilisatie. Hierbij spuit de allergoloog de stof in waarvoor de patiënt allergisch is. Eerst een hele kleine hoeveelheid en daarna steeds meer. Zo ‘went’ het lichaam aan de lichaamsvreemde stof.  Dit is goed te doen, maar je bent er wel 3 tot 5 jaar mee bezig. Je beschermt hiermee wel vrijwel iedereen tegen een allergische reactie. Allergische reacties worden ook wel anafylactische reacties of overgevoeligheid genoemd.

Bij wie kan je terecht na een wespensteek?

Bij grote, lokale zwelling na een wespensteek, kan je contact opnemen met jouw huisarts. Bij een steek in de mond of keel, ga je naar de eerste hulp. Als je een allergische reactie hebt, ga dan naar de eerste hulp. Bij benauwdheid of zwelling in de hals, bel je onmiddellijk het noodnummer 112.

Meer info over een workshop of opleiding?

Ook interessant..